Κάστρο Πασσαβά

Tο κάστρο του Πασσαβά βρίσκετε σε απόσταση 10 χλμ. απ’ το Γύθειο προς την Aρεόπολη. Σώζονται μόνο τα ερείπια του σημαντικού φραγκικού κάστρου που χτίστηκε το 1254 από τους Φράγκους για να ελέγχει την ανατολική είσοδο της Μάνης. Βρίσκετε πάνω σε έναν απότομο λόφο ύψους 160 μέτρων στη θέση που ήταν η Ακρόπολη της μυκηναϊκής πόλης Λας και έχει μήκος 180μ και πλάτος 90.

Το όνομα αποδίδεται στο Γαλλικό «Pas avant» που σημαίνει «ως εδώ», επειδή η πορεία των Φράγκων σταμάτησε σ’ αυτή τη κλεισούρα, όπου οι οχυρωμένοι Μανιάτες ανέκοψαν τη προέλασή τους και δεν τους άφησαν να τη διαβούν. Άλλη άποψη αναφέρει ότι το κάστρο δημιουργήθηκε για να επιτηρούνται οι Μανιάτες, που σ’ όλη τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, αντιμετώπιζαν τους Φράγκους σαν εχθρούς προβάλλοντας συνεχή αντίσταση. Υπ’ όψη ότι ενώ το κάστρο κτίστηκε το 1254, η ονομασία δόθηκε 45 χρόνια νωρίτερα, το 1209, από το Ζαν Α’ Ντε Νεϊγύ.

Σήμερα εγκαταλελειμμένο πλήρως στη διάθεση του χρόνου αλλά και των αρχαιοκάπηλων περιμένει επιτέλους χείρα σωτηρίας. Στους πρόποδες του κάστρου βρίσκεται θαμμένη η αρχαία πόλη Λας.