Μονεμβασιά

Από μια λουρίδα γης, τετρακόσια περίπου μέτρα, που συνδέει τη Λακωνική ακτή με το βράχο και χίλια μέτρα παραλιακή διαδρομή θα μπείτε στη Μονεμβασία. Στη θέση της σημερινής γέφυρας υπήρχε παλαιότερα για οχυρωματικούς σκοπούς κινητή γέφυρα.

Το 375 μ.Χ. έγιναν φοβεροί σεισμοί στην Πελοπόννησο με καταποντισμούς νησιών και καθιζήσεις εδαφών. Τότε ξεφύτρωσε ο σημερινός βράχος με την ιδιόρρυθμη μορφή του και εκεί ανέβηκαν οι Λάκωνες προκειμένου να προφυλαχτούν από τις επιδρομές των Αβάρων. Έτσι σε μερικούς αιώνες μέσα στα ανατολικά της λακωνικής χερσονήσου αναπτύχθηκε και άκμασε μια πόλη που έμεινε γνωστή ως “το Γιβραλτάρ της Ανατολής”.
Η ονομασία “Μονεμβάσια” προέρχεται από τα συνθετικά “μόνη” και “έμβαση” και εννοεί μία πόλη που είναι προσπελάσιμη μόνο από μία είσοδο.

Τον 6ον αιώνα, στην εποχή του αυτοκράτορα Μαυρικίου, δημιουργήθηκε ο πρώτος οικιστικός πυρήνας του οχυρού ως στρατιωτική βάση, όταν οι ΄Αβαροι κατέκτησαν την Πελοπόννησο. Τη στρατηγική αξία του βράχου την αναγνώρισε ο περίφημος στρατηγός του μεγάλου Ιουστινιανού Βελισσάριος κατά το 550 μ.Χ. για να κάνει ένα σίγουρο και αποτελεσματικό ορμητήριο εναντίον των εχθρών της Β. Αφρικής και της Δύσης.

Η πόλη χωρίζεται στην επάνω πόλη όπου σώζονται μόνο ερείπια, απομεινάρια της αριστοκρατίας των Βυζαντινών και των κατακτητών, και στην κάτω πόλη, ένα “ζωντανό” κάστρο με μόνιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες σπιτιών που τα συντηρούν έως σήμερα με την μορφή που είχαν τα τελευταία 200 ίσως και περισσότερα χρόνια. Μόνο η Αγια-Σοφία, το περίτεχνο αυτό δημιούργημα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, στέκει ανέπαφο στη βορινή πλευρά του βράχου, στο χείλος του απότομου γκρεμού. Κτίστηκε το 12ο αιώνα, έργο Βυζαντινών αυτοκρατόρων, οι οποίοι μετά την ειρήνευση της Μεσογείου και την απομάκρυνση της αραβικής απειλής, έστρεψαν την προσοχή τους προς Νότον, για να δώσουν στον πληθυσμό μια κοινή συνείδηση ορθοδοξίας.

Κατά τους χρόνους της Τέταρτης Σταυροφορίας (1204), με την επικράτηση των Φράγκων στην Ελληνική ανατολή και Πελοπόννησο, η Μονεμβασία έμεινε ανεξάρτητη, ελεύθερη και άκμασε στίς ευρωπαϊκές αγορές. Το εμπόριο κυρίως του περίφημου κρασιού Μαλβάζια επέφερε στην πόλη μεγάλη εμάρεια.