Μυστράς

Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη δεσπόζει η καστροπολιτεία του Μυστρά, με τα επιβλητικά τείχη, τα ανάκτορα των Παλαιολόγων, τις κατοικίες, τις βυζαντινές εκκλησίες και το κάστρο στην κορυφή. Χτισμένη σ΄ένα λόφο στις βόρειες πλαγιές του Ταϋγέτου, φθάνει σε ύψος 621 μ. και αποτελεί εξαιρετικό φυσικό οχυρό, που προστάτευε τον “δρόγγο του Μελιγού” – μια βαθιά ρεματιά που οδηγεί στ΄απρόσιτα καταφύγια, όπου ζούσαν ατίθασες σλαβικές φυλές, οι Μηλιγγοί.

Αυτή η φυσική αμυντική οχύρωση, αλλά και η θέση του στο κέντρο του Μοριά καθόρισαν την τύχη του Μυστρά, που ήταν γραφτό να οχυρωθεί από τους Φράγκους, για να περιφρουρήσει διακόσια χρόνια ακμαία την καρδιά του τελευταίου μεσαιωνικού Ελληνισμού.

Ο αρχικός συνοικισμός έξω από το κάστρο δημιουργήθηκε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, δίπλα στα παλάτια και πάνω από την πλατεία, που ήταν ελεύθερη. Τα ερείπια που βρίσκονται εκεί είναι εποχής Τουρκοκρατίας. Εκεί βρίσκονται οι παλιότερες κατοικίες του Μυστρά, το ανατολικό τμήμα των παλατιών και ένα μέρος από το “Παλατάκι”.