Εκδρομή 1

Γύθειο – Αερόπολη – Σπήλαια Δυρού – Γερολιμένας – Βάθεια – Πόρτο Κάγιο και γυρισμός από Άλικα
και στην συνέχεια δεξιά για Λάγια, Κοκκάλα, Κότρωνα και Αερόπολη, απ’ όπου φτάνετε στο Γύθειο

Ξεκινώντας από το Γύθειο και σε απόσταση 10 χλμ στο δρόμο προς την Αερόπολη, βρίσκεται το “Κάστρο του Πασσαβά”, που χτίστηκε το 1254 από τον βαρώνο de Neigi σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό τρόπο οικοδόμησης. Σύμφωνα με την ιστορία, ο τουρκικός στρατός ξηράς κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 σταμάτησε σε αυτό το σημείο, αφού το κάστρο αποδείχθηκε απόρθητο. Εξού και το όνομα του κάστρου Πασσαβά, το οποίο προέρχεται από τη γαλλική φράση, passe-avant = πηγαίνετε παρακάτω.

Προχωρώντας συναντάει κανείς το κάστρο του Κελεφά ανάμεσα στην Αερόπολη και στο Οίτιλο, το οποίο χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τους Τούρκους για να ελέγχει μαζί με το κάστρο Πασσαβά τη νότια Μάνη. Το σχήμα του είναι πεντάγωνο και διαθέτει 6 πύργους.

Το Λιμένι, κοντά στην Αερόπολη, είναι ένας πανέμορφος κόλπος με γαλαζοπράσινα νερά. Το γραφικό ψαροχώρι, ανεπηρέαστο από το πέρασμα του χρόνου, είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Μάνης, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στις μικρές ταβέρνες πάνω στη θάλασσα. Στην Αερόπολη αξίζει να επισκευθεί κανείς στο κέντρο της πόλης την εκκλησία των Ταξιαρχών που χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Μετά την Αερόπολη, σε μια απόσταση 37 χλμ. από το Γύθειο, βρίσκονται τα περίφημα σπήλαια του Δυρού, η ύπαρξη των οποίων είναι γνωστή από το 1950 που το ζεύγος Πετροχείλου τα εξερεύνησε.
Θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα σπήλαια λιμνών του κόσμου.

Σε απόσταση 42 χλμ από το Γύθειο βρίσκεται ο Γερολιμένας, ένα μικρό παραδοσιακό λιμανάκι. Είναι χτισμένος στην αγκαλιά ενός εντυπωσιακού βράχου, ο οποίος εισβάλει στη θάλασσα κόβοντάς την σαν τεράστιο μαχαίρι. Σε μια απόσταση 52km από το Γύθειο βρίσκεται η Βάθεια, το αντιπροσωπευτικότερο παραδοσιακό χωριό της Μάνης. Είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός της πολιτιστικής κληρονομιάς που καταδεικνύει την ταυτότητα της Μάνης. Η πληθώρα των πύργων αλλά και η θέα των υπέροχων κόλπων της νότιας Μάνης δημιουργούν στον επισκέπτη μία αξέχαστη εμπειρία.

Λίγο παρακάτω βρίσκεται το Πόρτο Κάγιο, ένας μικρός γραφικός κόλπος και το ακρωτήρι Τέναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Επιστρέφοντας κανείς στο Γύθειο έχει την δυνατότητα να επιλέξει μία διαφορετική διαδρομή ώστε να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα της Μανής, περνώντας από τη Λάγια και τα γραφικά χωριά Κοκκάλα και Κότρωνα (χτισμένα στους άγριους βράχους της Μάνης, οι οποίοι αγγίζουν την θάλασσα).