Εκδρομή 2

Σπάρτη και η Βυζαντινή πόλη Μυστράς

Οι Φράγκοι έκτισαν το κάστρο του Μυστρά το 1249 στην προσπάθειά τους να καθιερώσουν την υπεροχή τους στην Πελοπόννησο. Το κάστρο λοιπόν δημιουργήθηκε από τον πρίγκηπα των Φράγκων Γουλιέλμο Βιλαρδουίνο. Έχτισε τα σπίτια, τα μπουντρούμια, τις αποθήκες, και τα προαύλια. Καθώς ο χρόνος περνούσε, σπίτια χτίστηκαν στη βουνοπλαγιά κάτω από το κάστρο και σιγά σιγά γεννήθηκε μια πόλη, της οποίας μοίρα ήταν να γίνει το κέντρο του πολιτισμού και το λίκνο της τελευταίας δυναστείας των βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Το σημαντικότερο μνημείο που συναντάμε είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Δημητρίου. Στο πάτωμα της εκκλησίας είναι ο δικέφαλος αετός, σύμβολο της δυναστείας των Παλαιολόγων. Στην συγκεκριμένη εκκλησία, το 1449, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφθηκε αυτοκράτορας του Βυζαντίου πριν αφήσει το Μυστρά και πάει στην Κωνσταντινούπολη. Το 1453 οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, και μερικά χρόνια αργότερα, το 1460, κατέλαβαν και τον Μυστρά. Έτσι ο Μυστράς, η λαμπρή πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως, κατέληξε σε ένα ασήμαντο χωριό.

Οι εκκλησίες μέσα στο κάστρο του Μυστρά ακόμα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη χάρη στην καλοδιατηρημένη τους κατάσταση. Οι νωπογραφίες στους τοίχους είναι γεμάτες κίνηση και φωτεινά χρώματα. Επιστρέφοντας, στο δρόμο για το Γύθειο συναντά κανείς την Σπάρτη, την πρωτεύουσα της Λακωνίας, μια πόλη με νεοκλασσικά κτήρια, και της οποίας ο κεντρικός δρόμος είναι διακοσμημένος με επιβλητικούς φοίνικες.