Εκδρομή 3

Μονεμβασιά – Ελαφόνησος – Νεάπολη

Σε απόσταση 75 χλμ από το Γύθειο στέκεται η Μονεμβασιά, χτισμένη πάνω σε ένα επιβλητικό βράχο.
Δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλείται “Γιβραλτάρ της Ελλάδας”. Μια λεπτή λουρίδα εδάφους συνδέει το κάστρο με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Στη βόρεια πλευρά του κόλπου υπάρχουν μερικά σπίτια που αποτελούν ένα μικρό χωριό, την Παλαιά Μονεμβασιά.

Περπατώντας κανείς κατά μήκος του δρόμου βρίσκει το νεκροταφείο, όπου το 1989 ετάφη ο διάσημος Έλληνας ποιητής Ιωάννης Ρίτσος, δεδομένου ότι ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του. Μετά από το νεκροταφείο βρίσκεται η «κάτω πόλη» της Μονεμβασιάς, γνωστή και ως “φρούριο”. Ένας τοίχος προστατεύει τη κάτω πόλη από τρεις πλευρές, από την ανατολή, το νότο και τη δύση. Υπάρχουν διάφορες εκκλησίες γύρω όπως η Παναγία Χρυσαφίτισσα, η Παναγία Μυρτιδιώτισσα, ο Χριστός Ελκόμενος και η Αγία Σοφία.
Ένα μικρό μονοπάτι συνδέει τη κάτω πόλη με την άνω πόλη. Το κάστρο της Μονεμβασιάς, έχοντας μία μόνο είσοδο, όπως φαίνεται και από το όνομα, (Μονή=sole, Emvasiα=entrance) μετατρέπει το όνειρο σε πραγματικότητα. Πολλοι εκδρομείς κατακλύζουν τα σοκάκια τις καφετέριες, τις ταβέρνες και τα καταστήματα αναμνηστικών, αλλά όταν πέφτει η νύχτα, η γαλήνια ησυχία επιστρέφει.

Μερικά χιλιόμετρα παρακάτω μπορεί κανείς να πάρει μια βάρκα για να περάσει, μέσα σε δέκα λεπτά στην αντίθετη πλευρά, στο μικρό νησί Ελαφόνησσος, γνωστό για τις παραλίες και τα φρέσκα ψάρια. Αλλιώς μπορεί να προχωρήσει παρακάτω μέχρι το νοτιότερο λιμανάκι αυτού του ακρωτηρίου, τη Νεάπολη και να επιστρέψει στο Γύθειο αργά τη νύχτα.